Zoetermeer werkt aan een levendige kunst- en cultuursector. Samen met culturele organisaties en inwoners beschreven we hoe die er volgens ons uit zou moeten zien. Het resultaat is de Cultuurvisie 2030. Nu gaan we aan de slag om die visie waar te maken.
De reactietermijn is inmiddels verlopen.
In de Cultuurvisie 2030 staan acht thema's waar we de komende tien jaar, samen met de cultuursector, aan gaan werken:
1. Stabiele basis
Zoetermeer wil een stabiele culturele basisinfrastructuur bestaande uit enkele vaste culturele instellingen, met een herkenbare rol voor het publiek en werkt als ruggengraat voor de sector.
2. Ruimte voor groei
Zoetermeer groeit en cultuur groeit mee. De stad wil professionele organisaties en amateurverenigingen van formaat stimuleren om te groeien, zodat ook zij kunnen bijdragen aan de benodigde stedelijke en maatschappelijke ontwikkeling.
3. Cultuur om de hoek
Het culturele aanbod is nu hoofdzakelijk centraal georganiseerd. De behoefte van veel inwoners is om ook dichtbij, om de hoek, deel te kunnen nemen aan culturele activiteiten.
4. Nieuwe smaken, nieuwe makers
Zoetermeer kenmerkt zich als innovatieve stad en wil groeien als creatieve stad. De creatieve industrie (kunsten en erfgoed, media en uitgeverijen, creatieve zakelijke diensten en kennisintensieve diensten) stimuleren is een belangrijke opgave.
5. Iedereen doet mee
Meedoen aan cultuur zorgt voor onderling respect, werkt preventief, vergroot de veerkracht van mensen en geeft het leven zin. Om iedereen deel te laten nemen aan cultuur, zijn culturele ontmoetingen nodig, die voor iedereen relevant en toegankelijk zijn.
6. Jong geleerd, oud gedaan
Om Zoetermeerders van jongs af aan in aanraking te laten komen met kunst, cultuur en erfgoed, is cultuureducatie cruciaal. Cultuur moet een plek krijgen binnen en buiten schooltijd.
7. Goud maken
Zoetermeer bestaat 1000 jaar, maar is tegelijkertijd – als voormalige groeikern – ook een jonge stad. Voor steeds meer mensen is Zoetermeer hun thuis. Dat thuisgevoel ontstaat mede door de aanwezigheid van lokaal materieel en immaterieel erfgoed. Dat verdient voldoende aandacht.
8. Zoetermeer geeft kleur
De Zoetermeerse culturele sector heeft waarde voor haar omgeving, zowel lokaal, regionaal als soms zelfs landelijk. Zij helpt om inwoners te binden aan de stad en inwoners van andere steden aan te trekken. Toch kan het nog beter voor het voetlicht gebracht worden.
Lees de volledige Cultuurvisie 2030:
Cultuurvisie 2030
Bijlage: Visie beeldende kunst Bijlage: Participatieverslag
Maar hoe brengen we cultuur om de hoek? En hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen? Hoe zorgen we voor die stabiele basis? Dat leggen we vast in een uitvoeringsagenda.
Uitvoeringsagenda maken
Van december 2021 tot juli 2022 hebben we samen met de cultuursector gewerkt aan de uitvoeringsagenda voor de Cultuurvisie 2030. Volgens de planning neemt de gemeenteraad in het najaar van 2022 een besluit over de uitvoeringsagenda.
Aanmelden
Aanmelden om mee te doen was mogelijk tot 14 december 2021. Geïnteresseerden die later wilden instromen, konden tot 5 juli 2022 mailen naar cultuurloket@zoetermeer.nl
Meer informatie
Heb je een vraag over dit onderwerp? Of wil je meer weten? Mail naar cultuurloket@zoetermeer.nl