Op dit moment kan de burgemeester alleen een maatregel aan een verhuurder opleggen als zijn huurders, die overlast geven, niet in Zoetermeer wonen. Denk hierbij aan verhuurders van een Bed en Breakfast, met gasten die van buiten de stad komen. De nieuwe maatregel geldt straks ook voor verhuurders, waarvan hun huurders wél in Zoetermeer wonen. Denk hierbij aan woningcorporaties, waarbij hun huurders ingeschreven staan als inwoner van Zoetermeer. De corporatie moet er dan zelf voor zorgen dat de hinder wordt beëindigd en/of de overlast stopt. Zo kan de burgemeester aan een woningcorporatie de opdracht geven een ernstig vervuilde woning van één van zijn huurders schoon te maken.
Op dit moment mogen honden loslopen buiten de bebouwde kom. Dit kan voor problemen zorgen in de natuurgebieden, zoals het Westerpark, de Nieuwe Driemanspolder, het Buytenpark, de Noord-Aa, de Noordhovenseplas en de fiets- en wandelpaden rondom de Benthuizerplas.
Het college krijgt de bevoegdheid om buiten de bebouwde kom plaatsen aan te wijzen waar een aanlijnplicht geldt. Hierdoor wordt ten eerste voorkomen dat de verkeersveiligheid in de aangewezen gebieden in gevaar wordt gebracht. Loslopende honden kunnen fietsers, wandelaars, sporters, ruiters, vissers en andere gebruikers van de buitengebieden lastig- vallen. Ten tweede zijn grazers zoals schapen, runderen en paarden beter beschermd. Gemiddeld sterven per jaar vier schapen als gevolg van het gedrag van loslopende honden. Tot slot worden broedende vogels en andere dieren, zoals hazen met jongen, beschermd als honden in de aangewezen gebieden niet los mogen lopen.
De slijterijbedrijven mogen als de gemeenteraad akkoord gaat, proeverijen organiseren. Daarmee hebben zij een extra marketinginstrument in handen. Zij moeten zich houden aan de volgende landelijke regels:
- de proeverij wordt gehouden buiten de normale openingstijden van het slijterijbedrijf;
- gedurende de proeverij is het slijterijbedrijf gesloten voor klanten;
- het aantal proeverijen is gemaximeerd tot één per dag en niet meer dan drie per week;
- de deelnemers zijn vooraf bij het slijterijbedrijf bekend;
- alleen de drank die tijdens de proeverij wordt geschonken, mag worden verkocht.
Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het verbod om zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals illegale motorclubs, te vertonen in strijd is met de Grondwet. Een voorbeeld van een zichtbare uiting is clubkleding. Een dergelijk verbod mag niet in de APV worden opgenomen, maar moet op landelijk niveau worden geregeld.