De Verhalendouche

23-11-2016
4494 keer bekeken

In een stadhuis draait alles om de communicatie tussen bestuurders en bewoners. ‘De Verhalendouche’ speelt in op dit gedachtegoed en toont een cyclus van vertellen en luisteren, door en voor de inwoners van Zoetermeer.

In Zoetermeer wordt dit vertellen en luisteren te meer benadrukt doordat de openbare bibliotheek op een unieke wijze over de publieke verdiepingen van het nieuwe stadhuis is verspreid. ‘De Verhalendouche’ speelt in op dit gedachtegoed en toont een cyclus van vertellen en luisteren, door en voor de inwoners van Zoetermeer.

Het kunstwerk bestaat uit drie kroonluchters die op verschillende verdiepingen in het gebouw komen te hangen. Middels een frame zweven een reeks lichtgevende 3D-woorden dichtbij elkaar in de lucht. Het zijn een soort ‘woordenwolken’. De losse woorden vormen samen een poëtische volzin die zichtbaar wordt door de volgorde waarin ze oplichten. Op de vloer, precies in het midden onder iedere kroonluchter, zie je een kader. Zodra je daarin stapt, blijft het licht branden in het woord wat op dat moment al oplichtte. Vervolgens hoor je helder en duidelijk een verhaal van boven komen, als een ‘regendouche’ van geluid. Buiten het kader hoor je niets!

Het verhaal dat je hoort gaat over het leven in Zoetermeer en is geïnspireerd op het thema van de verdieping waar de kroonluchter hangt. Ieder los woord is gelinkt aan een uniek verhaal. De verhalen en gedichten in het kunstwerk worden bedacht en verteld door Zoetermeerders van alle leeftijden.

Kunstwerk en gebouw

Het ontwerp van het vernieuwde stadhuis heeft een heel open karakter, je kunt de verdiepingen goed overzien. Het doet denken aan een warenhuis waarbij met name de indeling van het meubilair richting geeft aan de ruimte. Dit kunstwerk komt goed tot zijn recht in deze omgeving. De kroonluchters zien eruit als kleurrijke informatiedragers die heel zichtbaar, boven de meubels zweven. Het audio onderdeel voegt een spannende dimensie toe aan de beleving van de ruimte.

Om de identiteit, herkenbaarheid en bewegwijzering in het vernieuwde gebouw overzichtelijk te houden heeft elke verdieping een eigen thema gekregen. (o.a.: Begane grond > Bereikbaarheid, 1e verdieping > Verbinding, 2e verdieping > de Stad.) Zowel de gesproken verhalen en gedichten als de volzin die wordt gevormd door de 3D-woorden gaan over het thema van een verdieping.

Samenspraak

Korte verhalen en gedichten voor het kunstwerk zullen worden bedacht en verteld door inwoners uit alle lagen en leeftijdsgroepen in Zoetermeer. Er wordt een speciaal traject voor opgezet onder begeleiding van professionals zoals schrijvers en dichters.

Dit kunstproject sluit volgens mij goed aan bij de visie van het LIB (centrum voor lezen en leren, informeren en beleven) dat zich ook in het gebouw bevindt. Ik wil voorstellen om ook met het LIB samen te werken bij de totstandkoming van de verhalen voor het kunstwerk.

Geluidsdouche

Een Geluidsdouche is een speciale speaker die geluid heel precies in één richting kan sturen. De speaker wordt in het midden van de kroonluchter in het plafond verwerkt. Mensen die precies onder de speaker staan horen het geluid, mensen die ernaast staan horen totaal niets!

Uitwerking van het ontwerp

Waar en op welke verdiepingen er straks een ‘verhalendouche’ komt, moet worden afgestemd met de architect en de gebruikers van het gebouw. De kroonluchters krijgen alle drie een eigen unieke ontwerp en zijn straks duidelijk te onderscheiden van elkaar. Naast verschillende constructie principes, die moeten worden uitgewerkt, wordt de vorm straks per object bepaald door de plafondhoogte, de gekozen volzin en de compositie van de 3D-woorden. Deze ‘ruimtelijke volzinnen' worden zelf bedacht door de bewoners. Het zou leuk zijn om hier een soort wedstrijdmodel voor te verzinnen. De kleurencombinaties van de verlichting in de woorden worden afgestemd op de specifieke kleurthema’s in het gebouw.

Afbeeldingen

Video

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen