Het stadhuis – het nieuwe huis van de stad – wordt een plek waar iedere inwoner van Zoetermeer zich thuis kan voelen. Maar wat betekent dit, je ergens thuis voelen? Het verlangt dat iemand zich kan identificeren met een plek, dat hij of zij iets terugziet van zichzelf. Dit kunnen objecten zijn maar ook persoonlijke herinneringen, bijvoorbeeld in de vorm van foto’s van een bijzonder moment dat je ooit in Zoetermeer hebt beleefd.
Persoonlijke foto’s van inwoners van Zoetermeer worden voor ‘IN UNISON’ onderdeel van een groot kunstwerk in het stadhuis: een nieuw Zoetermeers fotoalbum. Een album waaraan iedere inwoner van Zoetermeer zijn of haar bijzondere moment kan toevoegen. Deze foto’s kunnen de mensen naar het stadhuis brengen waar de kunstenaar ze zal kopiëren, zodat zij onderdeel worden van het kunstwerk. De foto’s zijn straks dus terug te vinden in het stadhuis. Het stadhuis is tenslotte ook een plek waar bijzondere momenten en mijlpalen in ieders leven gecreëerd, ondersteund en gefaciliteerd worden. Een aantal witte pagina’s die toegevoegd worden aan de installatie verbeelden de momenten die nog komen gaan, de toekomst, en zijn gereserveerd voor nieuwe Zoetermeerders.
Oplichtende foto’s
Zoetermeer is een stad van beweging, zowel letterlijk als figuurlijk. Beweging zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn van het kunstwerk. De Randstadrail loopt onder het stadhuis door en blaast als het ware alle herinneringen, in de vorm van foto’s, het gebouw in. De foto’s, en daarmee de herinneringen, komen tot leven doordat er een golvende lichtbeweging door het kunstwerk gaat. De foto’s lichten op door middel van een sensor die gekoppeld is aan de fysieke beweging van de Randstadrail. Zo wordt iedere 10 minuten letterlijk de beweging en de dynamiek van Zoetermeer ervaren, in het gebouw en daarbuiten. Zowel overdag als ‘s avonds.
De foto’s worden in zwart/wit afgedrukt op een electroluminiscente folie (een zogenaamde EL folie). Deze folies kunnen oplichten. De foto’s worden voor een groot deel geplaatst in het gebouw dichtbij de ramen. In het interieur vormen de foto’s zo een intiem object dat van dichtbij bekeken kan worden. Aan de buitenzijde, op het Stadhuisplein, zijn de foto’s onderdeel van een groter beeld, een pixel in de wolk van Zoetermeerse momenten. Het kunstwerk heeft op deze manier twee gezichten.
De titel 'In Unison' verwijst naar het 'in unison' (in harmonie) vliegen van zwermen vogels. Het is een andere benaming voor beweging en verwijst ook naar de gezamenlijkheid die in het beeld zit.
Samenspraak
Aan het kunstwerk ‘IN UNISON’ zal iedere inwoner van Zoetermeer kunnen meewerken door zijn of haar bijzondere moment op een foto aan te leveren.