De Ontmoeting

22-11-2016
5538 keer bekeken

Het kunstwerk combineert op een verrassende wijze het heden en verleden van Zoetermeer. Op verschillende plekken komen 9 grote wanden van gebrandschilderd glas. Het zijn levensgrote afbeeldingen van inwoners van Zoetermeer uit vroeger tijden.

Het kunstwerk ‘De Ontmoeting’ voor het nieuwe stadhuis combineert op een verrassende wijze het heden en verleden van Zoetermeer, dat zich in de afgelopen 400 jaar heeft ontwikkeld van klein vissersdorp tot een van de belangrijkste groeikernen van Nederland.

Op 9 grote glazen wanden op verschillende plekken in het gebouw worden, middels een moderne variant van gebrandschilderd glas, levensgrote afbeeldingen aangebracht van inwoners van Zoetermeer uit vroeger tijden.

Heden en verleden ontmoeten elkaar

Deze historische afbeeldingen worden, thermisch geprint in een halftoon raster waarbij het wit van de afbeelding transparant blijft. Door deze transparantie (een belangrijk principe van het gemeentelijk beleid en de inrichting van het gebouw) zullen omgeving en afbeelding in elkaar overvloeien tot één beeld waarin heden en  verleden samen komen.

Zo lijken bij de raadszaal de gemeenteraadsleden van nu en van lang geleden samen aan één tafel te zitten en plannen te maken voor de stad. Bij de trouwzaal lijken de gasten mee te varen met een schip uit het verleden naar een nieuwe toekomst. Op alle 9 plekken in het gebouw waar de transparante historische afbeeldingen worden geplaatst, lijken de huidige inwoners van Zoetermeer en inwoners uit het verleden elkaar te ontmoeten.

Het kunstwerk overbrugt op symbolische wijze de afgelopen 400 jaar en laat de Zoetermeerders uit het heden en verleden  op een bijzondere manier samenkomen in het nieuwe stadhuis.

Samenspraak

‘De Ontmoeting’ zal tot stand komen met medewerking van het Historisch Genootschap van Zoetermeer.

Afbeeldingen

Video

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen