De Grote Polder

22-11-2016
5659 keer bekeken

Zoetermeer is in korte tijd uitgegroeid naar een stad midden in een authentieke polder. Dit unieke landschap keert nu terug de stad in door middel van een tiental polderdieren die op onverwachte plekken een plaats krijgen in het vernieuwde stadhuis.

Wij lieten ons inspireren door de unieke ligging van de stad Zoetermeer. Het is een stad die aan de horizon verrijst uit een mooie groene polder; een veenweidelandschap. Men is zich er vaak niet van bewust hoe bijzonder dit is.

Zoetermeer is in ruim 50 jaar vanuit een dorp gegroeid naar een stad. Deze stad heeft daarmee een groot gedeelte van diezelfde polder in bezit genomen. Dat bracht ons er toe om op een bijzondere manier het groene veenweidelandschap weer terug te laten keren in het hart van de stad.

Polderdieren in het stadhuis

We hebben hiervoor een tiental polderdieren gekozen die symbool staan voor dit unieke polderlandschap. Van deze polderdieren worden kunstwerken gemaakt die op onverwachte plekken en soms groot in het gebouw aanwezig zullen zijn. 

Deze dieren, zoals hazen, ganzen of een reiger, steken nieuwsgierig hun koppen uit de muren, of doen een dutje onder een vensterbank. Hierdoor wordt een bezoek aan het stadhuis onverwacht een ontdekkingsreis waarbij het lijkt alsof de grote polderwereld op onverklaarbare wijze het stadhuis is binnengedrongen. Soms zijn de dieren opvallend aanwezig, maar ze kunnen net zo goed een beetje verborgen zitten en worden ze bij verrassing ontdekt.

Wij onderzochten de fauna in de polders rond Zoetermeer. Vijf verschillende polderdieren zullen als kunstwerk een plek krijgen in het vernieuwde stadhuis. Ze worden uitgevoerd in boetseerbare, stevig uithardende kunststof. Met hun kenmerkende uitstraling of in een hun typerende houding, worden zij de bewoners van de kantoren en de publieksruimtes. Zo lijken de kolganzen met hun nekken naar voren uitgestrekt de muur uit te komen vliegen. In de bekende V-formatie kondigen zij de winter in de polder aan. Een zwaan steekt zijn lange nek sierlijk naar beneden alsof ze vanuit het plafond wat eten zoekt. Hazen bevinden zich in de ‘rammeltijd’, de mannetjes springen boksend rond. Een extra grote ‘grote poelslak’ tart de zwaartekracht en kruipt traag omhoog langs de muren.

Deze natuurlijkheid in het dierengedrag en de onaangepastheid van de dieren in deze, door mensen ontworpen functionele omgeving levert vrolijke, onverwachte ontmoetingen op. Tegelijkertijd verwijst het kunstwerk naar de bijzondere lokale natuur, die een belangrijk onderdeel is van de identiteit van Zoetermeer.

Samenspraak

Welke dieren een plek in het stadhuis krijgen, wordt door het publiek bepaald. Wij dragen tien diersoorten voor: de haas, kolgans, knobbelzwaan, groene kikker, grote zilverreiger, grutto, kievit, muskusrat, het waterhoen en de grote poelslak. Sommige van deze dieren komen vrij algemeen voor in de polders rondom Zoetermeer. Misschien horen zij daarom juist thuis in het stadhuis. Anderen zijn schuw of zelfs bedreigd in hun bestaan. Wellicht wilt u juist dat deze dieren straks in het stadhuis vertegenwoordigd zijn.

Mochten wij gekozen worden om het definitieve kunstwerk voor het stadhuis van Zoetermeer uit te voeren, dan kunnen de inwoners van Zoetermeer later nog kiezen welke vijf dieren als kunstwerk in het stadshuis een plaats gaan krijgen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen