Het kunstwerk bestaat uit meerdere bronzen objecten in de kleuren zwart, groen en goud. Het hoofdobject is de verbeelding van een kampvuur die zich in het midden van de raadszaal bevindt. Een verscheidenheid aan ‘sprokkelhout’ van diverse vormen en afmetingen is als een rode draad verspreid door het gebouw. Dat kan een omgezaagde stronk zijn, een takkenbos leunend tegen een muur in een hoek, of een tak bevestigd aan een lege muur.
Het kampvuur en het sprokkelhout symboliseren de democratische weg van inwoner naar het bestuur. Tegelijkertijd symboliseert het de interactie tussen de inwoner en bestuurder waarbij de inwoner verantwoordelijk is voor de aanvoer van brandstof, het sprokkelhout. De bestuurder heeft de taak om het sprokkelhout te gebruiken en het vuur te laten branden.
Symbool van democratie
Het kampvuur is een oeroud symbool van democratie en beschaving. Het bestuur, de gemeenteraad, verzamelt zich (letterlijk) om het kampvuur om ingebrachte vraagstukken om te zetten in politieke daadkracht. Het beeld grijpt hiermee terug naar oude tijden, waarin afgevaardigden en stamoudsten rond een kampvuur vergaderden. Maar het verwijst ook naar de toekomst. Het kunstwerk is voor de gebruiker en voor de bezoeker van het stadhuis een geheugensteuntje. Het herinnert ons aan dat democratie niet vanzelfsprekend is, maar een gemeenschappelijk goed, een vuur dat door gezamenlijke inspanning moet blijven branden.
Samenspraak
Het sprokkelhout van brons, verspreid door het gebouw, heeft verschillende vormen en afmetingen, deze invulling van het ontwerp zou ik graag in overleg met de gebruikers en bezoekers van het stadhuis verder willen uitwerken. Er zal ruimte zijn voor ideeën en suggesties, die verwerkt kunnen worden in het definitief ontwerp. Een voorbeeld hiervan is het verzamelen van sprokkelhout in het Balijbos met de bewoners van Zoetermeer.
Gebruik van de raadzaal
Het kampvuurobject in de raadzaal (ca 200 x 100 x 65 cm) zal om praktische redenen verplaatsbaar zijn.