Vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling

 

Dit online (gedeelte van het) samenspraaktraject is afgerond. Je kunt niet meer meedoen. Kijk snel bij lopende projecten waar je nu wel aan mee kunt doen.

 

 

 


 

Het duurt nog even, maar voor je het weet is het zover: knallend vuurwerk met oud en nieuw. Wil je tijdens de jaarwisseling rustig jouw hond kunnen uitlaten in een van de natuurgebieden in Zoetermeer? De gemeente wijst vier natuurgebieden aan als vuurwerkvrije zone. Het gaat om natuurgebieden die op de hondenkaart staan aangewezen als losloopgebieden (hierna: natuurgebieden). Het Balijbos is al specifiek aangewezen als vuurwerkvrije zone. De andere drie natuurgebieden kunnen inwoners van Zoetermeer hieronder zelf kiezen.

De drie natuurgebieden met de meeste stemmen legt de gemeente voor aan het college van burgemeester van wethouders. Het college beslist vervolgens of deze natuurgebieden worden aangewezen als vuurwerkvrije zones. Het gaat hierbij om een pilot, die na de jaarwisseling van 2018-2019 wordt geëvalueerd.

Vuurwerkvrije zones


Als de vuurwerkvrije zones in de vier natuurgebieden bepaald zijn, plaatst de gemeente borden met daarop de aanduiding ‘vuurwerkvrije zone’. Deze zones worden gehandhaafd van 31 december 2018 van 18.00 tot 1 januari 2019 tot 2.00 uur. Dit is de periode dat er landelijk vuurwerk afgestoken mag worden.

Burgerinitiatief


De gemeente wijst natuurgebieden aan als vuurwerkvrije zones als gevolg van een burgerinitiatief. De initiatiefnemers gaven aan dat in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling veel vuurwerk wordt afgestoken en noemden daarbij specifiek het Balijbos. Gevolgen zijn angstige honden en onrust bij hondenbezitters die hun honden niet rustig kunnen uitlaten.

Het burgerinitiatief vroeg om alle natuurgebieden in Zoetermeer aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. Dit bleek na onderzoek niet mogelijk. Bij het handhaven van een vuurwerkvrije zone is het noodzakelijk dat men op heterdaad wordt betrapt met het afsteken van vuurwerk. Aangezien het in Zoetermeer gaat om een groot aantal natuurgebieden die verspreid liggen over de stad, is het niet mogelijk om in alle natuurgebieden handhavend op te treden. In deze pilot wordt het aantal natuurgebieden daarom beperkt tot vier.

 

Hoe werkt het?

 • Op onderstaande kaart staan zeven natuurgebieden aangegeven. 
 • Het Balijbos is al aangewezen als vuurwerkvrije zone. Op de andere natuurgebieden kun je stemmen.
 • Om op een gebied te stemmen moet je je registreren. Dat kan via de knop 'registreren' onder de kaart.
 • We vragen je of je in Zoetermeer woont en of je een of meerdere honden hebt of verzorgt.
 • Nadat je geregistreerd bent kun je stemmen op een natuurgebied via de stemknoppen onder de kaart.
 • Je kunt één stem uitbrengen per deelnemer.

 

 

Stemmen

Om te stemmen moet je je registreren. Dat kan via onderstaande knop. Heb je al een account op deze website? Dan kun je op je bestaande account inloggen om te stemmen.

Registreren

 

Looptijd 

1 augustus - 16 september 2018

 

 


Links

{"tabBasic":{"type":"items","title":"Links","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"7","documentsDisplayType":"documents","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"170723"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Vragen

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit online (gedeelte van het) samenspraaktraject is afgerond. Je kunt niet meer meedoen. Kijk snel bij lopende projecten waar je nu wel aan mee kunt doen.

 

 

 


 

Een momentje...
 • Meerpolderdijk

  Een momentje...
  77 van 349 stemmen
  427 keer bekeken

  Losloopgebied Meerpolderdijk

 • Noord Aa

  Een momentje...
  76 van 349 stemmen
  222 keer bekeken

  Losloopgebied Noord Aa

 • Buytenpark

  Een momentje...
  44 van 349 stemmen
  331 keer bekeken

  Losloopgebied Buytenpark

 • Tijdelijk losloopgebied Oosterheem

  Een momentje...
  49 van 349 stemmen
  212 keer bekeken

  Tijdelijk losloopgebied Oosterheem

 • Westerpark

  Een momentje...
  86 van 349 stemmen
  274 keer bekeken

  Losloopgebied Westerpark

 • Van Tuyllpark

  Een momentje...
  15 van 349 stemmen
  297 keer bekeken

  Losloopgebied Van Tuyllpark

  Cookie-instellingen