De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk om participatietrajecten achteraf te evalueren. Zo kunnen we nuttige verbeterpunten vaststellen voor een volgend participatietraject. Ook kunnen we de tevredenheid over de participatie onderzoeken. De gemeenteraad kan ook opdracht geven voor een evaluatie van een participatietraject. In de jaarlijkse Stadspeiling stellen we ook altijd vragen over de tevredenheid over samenspraak in het algemeen.
Participatievormen kunnen op verschillende manieren geëvalueerd worden. Een bewonersinitiatief evalueer je anders dan een bijeenkomst of een heel participatietraject.
Participatie-avond/-bijeenkomst
Bij een participatiebijeenkomst onderzoeken we of de bijeenkomst naar tevredenheid is verlopen vanuit de deelnemers en vanuit de organisator. Dit kan bijvoorbeeld via het invullen van een formulier aan het eind van de bijeenkomst of door dit achteraf via e-mail te sturen.
Van een bijeenkomst maken we altijd binnen 14 dagen een sfeerverslag dat we naar de deelnemers sturen en op de gemeentelijke website plaatsen.
Participatietraject
Om een participatietraject te evalueren kijken we vooral vanuit het perspectief van de deelnemer. Bij belangrijke mijlpalen van het traject wordt de deelnemer om zijn/haar mening gevraagd. Dit doen we ook aan het eind van het samenspraaktraject. Op deze manier kunnen we de mening van de deelnemer over het gehele traject in beeld brengen.
Aan het eind van het participatietraject geven we een terugkoppeling aan de deelnemers en de stad. Dit is het eindverslag participatie. De deelnemers ontvangen dit eindverslag en we plaatsen dit op de gemeentelijke website om met de overige geïnteresseerden te communiceren.
Maatschappelijk initiatief
Bij de evaluatie van een maatschappelijk initiatief gaan we in gesprek met de initiatiefnemer en met de betrokken partijen (intern en extern). We vragen bijvoorbeeld aan een initiatiefnemer hoe hij/zij het contact met de gemeente heeft ervaren, wat er met zijn initiatief is gebeurd, hoe het proces is verlopen en welke verbeterpunten er zijn.