Fietsbrug

Onderdeel van de plannen voor Entree is een aantrekkelijke fiets- en wandelverbinding tussen het centrum en de Nelson Mandelabrug. De route is gepland via de nieuwe stadsstraat Afrikaweg.

Je kunt dan komende uit het centrum via de Nelson Mandelabrug fietsen naar de wijk Rokkeveen zonder de lift of roltrap van de Nelson Mandelabrug te gebruiken. Er is een ontwerp gemaakt voor een vrij liggende fietsbrug vanaf de Afrikaweg naar het dak van het plintgebouw. Vanaf het dak fiets je direct door naar de Nelson Mandelabrug.

Om een hoogteverschil van ruim twee meter met de Afrikaweg te overbruggen zit er een helling in de brug. Deze is toegankelijk voor mindervaliden en daarmee ook prettig voor de fiets. De fietsbrug wordt ongeveer tien meter breed en is ook geschikt voor voetgangers. Er komen gekleurde stroken voor voetgangers en fietsers.

De brug wordt van beton gemaakt. Zo past deze mooi bij de omgeving. De plafonds aan de onderkant en de balustrades worden van hout. Hierdoor krijgt de brug een vriendelijke en warme uitstraling. De nieuwe bomen op de stationssingel reiken met hun kronen tot aan de brug. Zo fiets je  aangenaam tussen de boomkronen, met mooi zicht op de nieuwe stationssingel met groen en water. Voor de sociale veiligheid is de brug zichtbaar vanaf de Afrikaweg en de stationssingel. Voor de verlichting op de brug wordt gedacht aan verticale lampen tussen de balustraden. Dit wordt nog nader uitgewerkt, waarbij rekening wordt gehouden met slechtziende gebruikers.

Voetgangers kunnen vanaf de stationssingel via een brede trap omhoog naar de fietsbrug om vervolgens door te lopen naar de stadsstraat Afrikaweg.

Wil je meer weten over de fietsbrug? Lees dan vanaf pagina 75 in de Ontwerptoelichting Station en het gehele document Ontwerptoelichting fietsverbinding en daklandschap.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen