Tijdens een kankerbehandeling draait alles om medische zorg en emotionele steun van naasten. Maar na de behandeling begint vaak pas het echte verwerken, en daar is veel minder aandacht voor. Om deze reden richtte Maja Neijssel samen met haar man Henk het Maja Anjohuis op, een plek waar lotgenoten elkaar ontmoeten en steun vinden.
Een initiatief uit persoonlijke ervaring
Maja merkte dat er in Zoetermeer geen laagdrempelige mogelijkheid was voor nabehandeling en emotionele verwerking buiten het ziekenhuis. In het Maja Anjohuis kunnen mensen hun ervaringen delen en steun vinden bij anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. ‘Het delen van angst, verdriet en steun levert vaak bijzondere momenten op,’ vertelt Maja.
Voor wie is het Maja Anjohuis?
Het Maja Anjohuis is er voor iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker en zoekt naar manieren om met emoties als angst, boosheid of verdriet om te gaan. Een groot deel van de kankerpatiënten ervaart de behoefte om hun verhaal te delen met lotgenoten. ‘Sommigen zoeken professionele begeleiding, maar anderen vinden juist steun in groepsgesprekken, creatieve workshops of stoelyoga.’ zegt Maja. Het Maja Anjohuis organiseert daarom maandelijks activiteiten om ontspanning te bieden en ontmoetingen te faciliteren.
Impact en groei
Sinds de oprichting heeft het Maja Anjohuis steeds meer bekendheid gekregen. ‘We hebben goed contact met het Haga Ziekenhuis in Zoetermeer, gezondheidscentra en huisartsen,’ legt Henk uit. Ook lokale politici en bestuurders, zoals de burgemeester en wethouders, zijn bekend met het initiatief.
Toekomstplannen
De grootste wens van het Maja Anjohuis is een eigen locatie. Henk: ‘Hiermee kunnen we lotgenoten meer bieden, zoals inloopmomenten voor partners van kankerpatiënten en creatieve workshops voor kinderen die een familielid met kanker hebben. We hebben nog veel vrijwilligers nodig om deze plannen mogelijk te maken.’