Burgerberaad afvalbeleid

Burgerberaad afgerond!

Het burgerberaad heeft op 29 juni de laatste bijeenkomst gehad en hiermee is het burgerberaad afgerond. Er zijn 15 adviezen aangenomen die tijdens deze laatste bijeenkomst zijn overhandigd aan het college van B&W en de gemeenteraad. De aangenomen adviezen gaan bijvoorbeeld over investeren in makkelijker scheiden van PBD (Plastic,-Blik,- en Drankenkartons)-afval, maar ook over investeren in de scheiding van GFT (Groenten,-Tuin,- en Fruit)-afval door bijvoorbeeld voorlichting en onderzoeken. Ook gingen meerdere adviezen over betere communicatie over afvalscheiding. Bijvoorbeeld door opnieuw de afvalkalender uit te brengen en het gebruik van pictogrammen op mini-containers en ondergrondse containers. Op deze manier kunnen ook mensen die laaggeletterd zijn of een andere taal spreken, gemakkelijk zien in welke container hun vuil moet. Verder moet het gratis ophalen van grofvuil aan huis, blijven.

Bekijk hier het adviesrapport met de adviezen

Van alle ingebrachte adviezen zijn vijf adviezen niet aangenomen omdat ze niet de benodigde 2/3E meerderheid hebben gehaald.

Hoe ziet het vervolg eruit?

De adviezen worden door het college van burgemeester en wethouders aangeboden aan de gemeenteraad om een besluit over te nemen. Omdat het bijna zomerreces is zal de gemeenteraad hier waarschijnlijk in het najaar met elkaar over spreken en een besluit nemen. Na het besluit krijgen de adviezen een plek in het nieuwe afvalbeleid. Vanuit het burgerberaad is een monitorgroep samengesteld. Deze monitorgroep bestaat uit ongeveer 30 personen van het burgerberaad. Zij houden in de gaten wat de gemeente gaat doen met de besluiten en hoe dit proces gaat. Zij doen dit totdat het nieuwe afvalbeleid is vastgesteld. Zij hebben in de tussentijd een aantal keren contact met het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de ambtenaren die het nieuwe afvalbeleid schrijven.

Algemene informatie

In vijf bijeenkomsten, van begin april tot en met eind juni buigt het burgerberaad zich over het afvalbeleid voor de toekomst. Het gaat dan bijvoorbeeld over afval scheiden, kosten voor inwoners, impact op het milieu en de uitvoerbaarheid.

Selectie deelnemers

Het is belangrijk dat het burgerberaad een goede afspiegeling is van de stad. Dat betekent dat de deelnemers verschillen in leeftijd, achtergrond, wijk en woonsituatie. De gemeente wil er zeker van zijn dat er uit alle groepen voldoende deelnemers zijn. Daarom heeft de gemeente eind februari 17.000 brieven uitnodigingen verstuurd naar willekeurige inwoners met daarin de oproep om zich vooral aan te melden. Hieruit volgde een loting.

Zwaarwegend advies voor de gemeente

In de bijeenkomsten leert het burgerberaad van experts over het onderwerp afval en leren zij hoe ze een advies kunnen opstellen. In de laatste bijeenkomst wordt het advies van het burgerberaad aangeboden aan het college en de gemeenteraad. In het najaar van 2024 neemt de gemeenteraad een besluit over het zwaarwegende advies van het burgerberaad. Zwaarwegend betekent dat de gemeenteraad het advies zeer serieus neemt. Zijn de adviezen volgens de wet in orde? Ziet de gemeenteraad geen andere grote problemen? Dan neemt de gemeenteraad het advies over.

Mini reportage burgerberaad afvalbeleid

Iedereen heeft zijn eigen verhaal als het gaat om afval scheiden en inzamelen van afval. In onderstaande mini-documentaire ziet u drie verhalen van drie verschillende inwoners die vertellen wat er goed gaat en wat er wat hen betreft beter zou kunnen. Dit filmpje is tijdens de vierde bijeenkomst van het burgerberaad gedeeld met de deelnemers om te laten zien dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Ga hier naar het filmpje.

Pagina van het burgerberaad

Voor de deelnemers van het burgerberaad was een aparte pagina op deze website ingericht, waar alleen zij als deelnemers toegang tot hadden. De reden hiervoor is dat hier veel inhoudelijke informatie op stond. Nu het burgerberaad de laatste bijeenkomst heeft gehad, wordt deze informatie hier openbaar gemaakt. Hier vindt u de informatie die gedeeld is met het burgerberaad.

Meer informatie via www.zoetermeer.nl/burgerberaad

Meer informatie over het burgerberaad vindt je op www.zoetermeer.nl/burgerberaad. Je kunt je via deze webpagina ook opgeven voor de nieuwsbrief over het burgerberaad.

Meer informatie

Heb je vragen? Dan kun je een email sturen naar infoburgerberaad@zoetermeer.nl.

Ben jij deelnemer van het burgerberaad?  

Log hier dan in via onderstaande button met jouw gegevens.

Inloggen

Burgerberaad afvalbeleid

Van begin april tot en met eind juni 2024 waren er 5 bijeenkomsten van het burgerberaad.
Op deze pagina wordt steeds nieuwe informatie geplaatst over het afvalbeleid en de bijeenkomsten.

Verder heeft deze pagina een afgeschermd deel dat alleen voor het burgerberaad bedoeld is.

Filmpjes bijeenkomsten

Hier vind je korte filmpjes van de vijf bijeenkomsten van het burgerberaad.

Vervolg

Eind juni is de laatste bijeenkomst van het burgerberaad. Zij hebben hun advies overhandigd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Een vertegenwoordiging van het burgerberaad houdt na het advies een vinger aan de pols om te bekijken wat de gemeente gaat doen met het advies en hoe het nieuwe afvalbeleid eruit komt te zien.

Mini reportage burgerberaad afvalbeleid

Iedereen heeft zijn eigen verhaal als het gaat om afval scheiden en inzamelen van afval. In onderstaande mini-documentaire ziet u drie verhalen van drie verschillende inwoners die vertellen wat er goed gaat en wat er wat hen betreft beter zou kunnen. Dit filmpje is tijdens de vierde bijeenkomst van het burgerberaad gedeeld met de deelnemers om te laten zien dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Ga hier naar het filmpje.

 

 

 

Cookie-instellingen